vrijdag 17 januari 2014

Vechten tegen de bierkaai


Vanmorgen, tijdens mijn opruimronde, ben ik twee keer aangesproken door wijkbewoners. Het betrof beide keren de situatie op en rond de speelplaats aan de Binnendijk. Het is daar behoorlijk uit de hand gelopen voor wat betreft de hoeveelheid zwerfvuil. Met name langs het fietspad aan de kant van de vaart.
Helaas moest ik hen teleurstellen, want die locatie heb ik van mijn lijstje geschrapt. De reden is de hoeveelheid versnipperde kranten die ik daar toen een keer aantrof. De verspreider (?) heeft alleen de hele (gedumpte) kranten weggehaald. De rest is blijven liggen. Sindsdien is de vervuiling toegenomen. Zwerfvuil werkt immers als een magneet. Het trekt nog meer vuil aan.
De situatie is nu dermate, dat het alleen nog mogelijk is om met een groepje vrijwilligers de boel daar alsnog schoon te maken. Het bijhouden van een schone omgeving daar viel eigenlijk best wel mee. Totdat een krantenbezorger de plek ging gebruiken voor het dumpen van zijn krantjes. Nu liggen er ook folders.
Maar er is ook goed nieuws. Deze week zag ik een wijkbewoner voorbij lopen met een vuilniszak vol rommel op zijn rug en een grijper in de hand. Aha, toch weer een vrijwillige zwerfvuilopruimer erbij in de wijk. In de wijk Atol zag ik vorige week ook twee mannen bezig. Dat doet de mens en het milieu goed.