donderdag 30 januari 2014

Politieke gevangene in Amerika

In het grote Amerika zit al jaren lang een politieke gevangene vast. Het betreft een indiaan, de Lakote/Anishibabe Leonard Peltier. Begin jaren 70 vond een schietpartij plaats in het Pine Ridge reservaat. Achteraf bleek het FBI agenten te zijn die het vuur op een aantal indianen openden, zonder zich vooraf bekend te maken. Twee agenten werden gedood, een indiaan werd vermoord.
Na het gebeuren heeft de FBI op allerlei illegale manieren bewijsmateriaal verzameld tegen een lid van de AIM (American Indian Movement), Leonard Peltier. Peltier werd op illegale wijze door de FBI vanuit Canada naar de VS overgebracht. Leonard werd op basis van valse verklaringen in een schijn- cq. politiekproces veroordeeld en zit nu  zijn straf uit. Ondanks het feit dat alle getuigenissen en bewijzen weerlegd zijn (zelfs de rechter kwam na een aantal jaar terug op  zijn oordeel), komt er geen nieuw proces.

Hij werd als AIM voorzitter beschouwd als een lastige luis in de pels van de overheid en een aantal energiemaatschappijen. Peltier verzette zich openlijk tegen de uitbuiting van hun reservaten door energiemaatschappijen. Iets wat weinigen durfden, vanwege de doodsbedreigingen die van de zijde van de betrokken bedrijven werden geuit.  Het openlijk verzet van Leonard werd hem ook zeer kwalijk genomen door de Amerikaanse overheid. Peltier moest hoe dan ook aangepakt worden.
De native Americans staan niet alleen in hun strijd tegen het  onterechte gevangenschap van Peltier. Ze worden gesteund door de Dalai Lama, Amnesty International, International Indian Treaty Council, de VN commissaris voor de rechten van de mens, Aartsbisschop Desmond Tutu, Coretta Scott King, Mikhail Gorbachov, Gloria Steinem, Wilma Mankiller, Robert Redford, en het Europees Parlement. Ook wijlen paus Johannes Paulus II gaf zijn steun. Maar dat is nog steeds niet genoeg om Leonard vrij te krijgen. Ook een Amerikaanse regering onder Obama houdt een louter op racisme genomen besluit overeind. En dat valt mij van met name Obama zwaar tegen.