dinsdag 28 januari 2014

Pete Seeger

"We shall overcome", is het meest bekende nummer van Pete Seeger die op 94 jarige leeftijd deze week is overleden. Pete was een sociaal bewogen muzikant, die vooral bekendheid kreeg door dit nummer. Hij was fel gekant tegen de onderdrukking van de 'zwarten' in Amerika.
Hij waagde het zelfs om lid te worden van de Communistische partij in dat land. Zijn liedjes vormden een protest tegen de vele misstanden in Amerika. Samen met Woody Guthry (This land is your land) heeft de banjo spelende folksinger pacifistische liedjes geschreven en gezongen. De Amerikaanse overheid vertrouwde het duo niet en liet het scherp volgen door de FBI.
Pete stond ook voor een beter milieu. Dat was al in de jaren zestig zo, toen ik hem leerde kennen.  Hij schreef o.a. ook het nummer Turn! Turn! Turn dat door The Byrds tot een hit werd gemaakt. En niet te vergeten The hammer song (If I had a hammer), dat door Trini Lopez tot hit werd gepromoveerd.  Tot aan zijn dood zat Pete in het maatschappelijk verzet. Hij nam op hoge leeftijd nog deel aan Occupy Wall Street.
Pete is niet meer, maar er zijn nog veel misstanden in Amerika."We shall overcome", zoals ik het in de jaren 60 zelf beleefde :