maandag 20 januari 2014

Kwetsbaar opstellen

Gelukkig ben ik niet iemand met een dubbele agenda. Lijkt me erg lastig met mijn slechte geheugen. Maar ook toen mijn geheugen nog optimaal was, had ik maar één agenda. Meer dan genoeg.
Ik zeg vaak waar het op staat en soms zeg ik te veel. Over mezelf ben ik vrij open. Ik vind dat zelf heel comfortabel. Ik hoef niets te onthouden (heb ik de laatste jaren steeds meer gemak van), zoals mensen die continu leugens vertellen. En ik kan zijn wie ik ben.
Het feit dat er mensen zijn die vinden dat ik me kwetsbaar opstel, geeft voor mij aan dat ze vanuit hun eigen angsten redeneren. Of ze zijn er juist op uit om van mijn openheid misbruik te maken. Ik ben wie ik ben. En ja, er zijn mensen die misbruik hebben gemaakt van mijn 'kwetsbaarheid' zoals ze mijn openheid noemen. Dat zegt mij veel over die mensen. Maar aan de andere kant, is hun gedrag ook weer menselijk.
Het is net als een auto niet goed afsluiten. Er zijn mensen die je daarop attenderen. Er zijn ook mensen die met je auto aan de haal gaan. Het is maar net waar een mens voor kiest.
Als kind heb ik ook meegedaan met belletje trekken en ander soort kattenkwaad. Maar we namen dan nooit iemand mee die slecht kon lopen -omdat hij kinderverlamming heeft gehad-, om ons eigen hachje te redden. Zo laf waren we niet. Jammer dat veel mensen zich liever verstoppen achter een masker. Zo kunnen anderen geen rekening houden met hun gevoelens, beperkingen, snode plannen enz. Soms leidt dat tot onmin, omdat iemand vanuit een onwetendheid iets gezegd heeft. Zoals een scheldwoord met 'kanker' erin. Niet leuk als je die afgrijslijke ziekte van heel dichtbij hebt meegemaakt.
Helaas moet ik me in bepaalde situaties toch even anders opstellen. Ik ben natuurlijk niet naïef. Zo is het leven nu eenmaal. Zowel in werk- als in andere maatschappelijke situaties kom ik mensen met minder goede bedoelingen tegen. Meestal zaten ze in een strak grijs pak met mooi overhemd en dito stropdas verborgen. Ik zie mijn openheid als een kracht van mezelf, het geeft blijk van zelfvertrouwen en een vertrouwen in anderen. Mijn openheid trekt voor mij ook de juiste mensen aan. De misbruikers liggen meer als roofdieren verdekt op de loer. In afwachting, om mij in mijn kwetsbaarheid toe te slaan. Ze doen maar.