zondag 26 januari 2014

Gratis parkeren, meer omzet?


In een ultieme(?) poging om meer winkelend publiek te trekken, heeft de gemeente Lelystad besloten om op koopavonden gratis parkeren in te voeren. Ik ben bang dat de maatregel geen zoden aan de dijk zal zetten.
Het gaat niet zo goed met de middenstand hier in Lelystad. Logisch, want de kosten zijn torenhoog en blijven stijgen. Daar tegenover staat het internet en veranderingen in het koopgedrag van consumenten.
De Hanzelijn vervoert aanzienlijk minder publiek, dan verwacht of gehoopt was. Van een regionale functie van het stadscentrum is helemaal geen sprake.
Zelf heb ik altijd wat moeite gehad met de commerciële uitspraken rond stadsvernieuwing, vooral als het om winkels e.d. gaat. Volgens mij zijn ze louter bedoeld om ondernemers te lokken, zodat de dure panden gevuld worden. En als ze er eenmaal zitten, blijkt alles tegen te  vallen. Vooral de verwachte omzet.
Als ondernemer wordt men ook geacht verplicht mee te betalen aan bepaalde activiteiten. Ook wanneer je die zelf niet zit zitten of noodzakelijk acht. Volgens mij zijn dat eerder nog meer kosten en geen investeringen. Want hoe zeker is het verwachte rendement ervan?
Aan de andere kant jaagt men het winkelend publiek dat op de fiets komt weg. Ik vraag me vaak af : "Lelystad, wat wil je eigenlijk?"