maandag 13 januari 2014

Dumpen in de Oostvaardersplassen


Zo, mijn zwerfvuilronde zit er weer op. Gisteren, tijdens mijn fietstochtje, zag ik op andere locaties ook zwerfvuil liggen. Het viel op, omdat het langs de Oostvaardersdijk over het algemeen schoon is. Vooral in de bermen, waar het gras kort gemaaid  is, springt het beetje vuil dat er ligt direct in het oog.
Afgelopen weekend is hier in de Oostvaardersplassen, bij de sluis aan de Knardijk, een flinke hoeveelheid chemisch afval gedumpt. De boel was vanaf de talud naar beneden gegooid. Gelukkig is er een brede strook groen tot het water, anders was de boel helemaal verziekt. Men stelt dat het om afval gaat van een xtc fabriek. Je weet wel, de pillen die bepaalde mensen nodig hebben om een bepaald soort feesten toegelaten te mogen worden. Of zijn ze bedoeld om de eigen fatsoensremmen te saboteren? Ik weet het niet. Noem het dumpen maar gerust een kleine milieuramp.
Ik heb wel meer gedumpte zaken of beter gezegd zakken gezien in dat natuurgebied. Voornamelijk met huishoudelijk afval. Soms betreft het ook grofvuil. Het gedumpte afval ligt vaak bij parkeerplaatsen, die 's avonds onverlicht zijn. Want lafaards en stiekemerds zijn het liefst in het donker bezig.