donderdag 16 januari 2014

De Russische beer

Ons landje stuurt een zware delegatie naar de Winterspelen in Sochi of Sotsji in Rusland. Opvallend, want er zijn veel grotere wereldspelers die Sochi wat dat aangaat negeren. Volgens premier Rutte doen we dat, om in gesprek te blijven met de Russen. Een drogreden, want de ambassadeurs van de landen die geen of een flut vertegenwoordiging sturen, zijn niet naar huis gestuurd door Poetin noch zijn er diplomatieke rellen uitgebroken. Of is het dat Rutte in Sochi openlijk gaat uitkomen voor zijn geaardheid in bijzijn van Poetin? Maar dat lijkt me sterk.
Misschien heeft Rutte gelijk en is het bedoeld om on speaking terms met elkaar te blijven. Onlangs verscheen binnen dat kader alvast een officieel Russisch rapport, waarin wantoestanden in Nederland aan de kaak worden gesteld. Het rept onder meer over onze verkeerde houding t.a.v. pedofilie en legale en illegale buitenlanders. Op zich een goede zaak en ik moet toegeven dat de Russen op die punten gelijk hebben. Ik mis alleen een stukje over de uitbuiting van de provincie Groningen en de werkwijze van de NAM. Maar ja, die zaken lijken veel te veel op een Russische aanpak. Of dit Russische rapport door Rutte gelezen gaat worden en zal leiden tot verbeteringen, is nog maar de vraag.
Zo, en dan is het nu de beurt aan ons land om even op de Russen te fitten. Ik ben benieuwd waarmee Rutte straks komt. Over de politieke gevangenen, het machtsmisbruik, de corruptie of de dictator Poetin himself? Zelf denk ik dat het zal gaan over hoe heerlijk de kaviaar en/of  de wodka is. En over wanneer Greenpeace en Amnesty als terreurorganisaties verboden gaan worden. Want laat ik duidelijk zijn, Rutte c.s. bevinden zich dan wel in het hol van de Russische beer. En dat betekent oppassen geblazen. Dat soort beren houdt geen winterslaap en zijn voortdurend op jacht.