zondag 26 januari 2014

Boven de wet?

Ook de politie gaat geregeld in de fout. In veel gevallen wordt daar een draai aangegeven, zodat er sprake is van een zogenaamde toegestane overtreding. Als met men zwaailicht en sirene door rood rijd, dan kan ik me daar iets bij voorstellen. Zonder die alarmbellen worden dergelijke overtredingen afgedaan met : het betrof een stille klus. Iets wat nauwelijks te controleren valt. Hoewel, één keer is een paar agenten daarvoor berispt. Het tweetal reed steevast tussen 12 en kwart over 12 met flink lawaai en hoge snelheid door rood. Na een klacht van omwonenden kon het tweetal niet aantonen, dat ze met een dringende oproep bezig waren. Maar dat is een uitzondering.
Soms zie ik twee agenten op de fiets patrouilleren in een winkelcentrum. Het betreft een voetgangersgebied. Waarom zij dan wel op de fiets daar mogen rijden, is mij een raadsel. Er is immers niets bijzonders aan de hand, wat hen op dat moment boven de wet stelt? Soms kachelt er zelfs een politiewagen in zo'n gebied. Helemaal nergens voor nodig.
Er zijn meer voorbeelden te noemen, waarin ik vraagtekens zet achter de handelwijze van bepaalde handhavers.
Maar ik begin er maar niet aan, me daarover te beklagen. Er zijn andere zaken, die het hart van de stad niet bepaald aantrekkelijk maken.