donderdag 25 april 2013

Rondje Noord Holland -2-


Ter hoogte van Medemblik is de N240 afgesloten voor doorgaand verkeer. Ik wierp een blik op mijn kaart en koos als alternatief een route dichter langs de IJsselmeerkust. Met een groene dijk aan mijn rechterzijde reed ik via Kreileroord en Wieringermeer richting Den Oever om op de Afsluitdijk te komen. Ik wilde per se het monument daar bekijken. Onderweg kwam ik nauwelijks verkeer tegen. Wat een rustige weg.
Bij Den Oever, voor de aansluiting met de N99 draai ik de A7 op. Helaas is er geen andere weg, die mij naar het monument op de Afsluitdijk kan brengen. Volgens de borden mag ik 130 km/uur rijden. Ik geef de CBX de sporen, maar de flinke wind in de flank dwingt mij tot zelfbeheersing. Al snel zie ik in de verte de contouren van het monument. Het monument staat aan mijn kant. Aan de andere kant van de  A7 staan ook bezienswaardigheden, waaronder een standbeeld van Lely en een dijkwerker. Beide delen zijn verbonden met een loopbrug. Er is een flinke parkeerplaats beschikbaar, waar slechts een handje vol auto's staat. Nadat ik de CBX heb geparkeerd heb ik wat rondgekeken, zonder de loopbrug over te steken.
Ik had vooraf onderzocht of ik ergens ook kon keren. Die plek is zo'n 5 km verderop, bij Breezanddijk. Een gehucht met twee heuse postcodes en een benzinestation. Daar kon ik over de A7 heen keren en weer richting Den Oever rijden. Bij het monument ben ik de parkeerplaats opgedraaid om ook die kant te bewonderen. Daar bij het standbeeld van Lely en van een dijkwerker is ook een kunstwerk met de geschiedenis van de Zuiderzee en het IJsselmeer. Met meneer Lely uiteraard in de hoofdrol.