donderdag 4 april 2013

Geen werk voor jongeren

Deze week wordt extra aandacht besteed aan de werkloosheid onder schoolverlaters. Al tijdens hun opleiding kampen zij met het probleem, dat stageplaatsen nauwelijks te vinden zijn.
We leven in een roerige en vooral rare tijd. De regering wil dat de ouderen langer blijven werken. Het aantal  vacatures en dus de instroom van jongeren lijdt daar natuurlijk ook onder. Nu hoorde ik een politica zeggen dat ze zal onderzoeken om het onderwijs dusdanig aan te passen, zodat jongeren gemakkelijker een baan zullen krijgen. Een wat bekrompen belofte, want zo lang er geen banen zijn kan je studeren wat je wilt maar aan de slag gaan lukt dan niet.Tenzij het louter om (studie)tijd rekken gaat, wachten tot de crisis voorbij is.
Bij veel jongeren proef ik toch ook wel een houding, alsof ze wachten tot ze opgeroepen worden voor een baan. Er zijn er ook bij die het helemaal niet nodig vinden om te gaan werken, omdat ze met hun uitkering als zakgeld heel tevreden zijn. Ik heb ze van zeer dichtbij meegemaakt. Stuitend en triest, dat wel.
Veel bedrijven doen weinig tot niets aan het creëren van stageplaatsen. Een opvallend verschijnsel. Vooral opvallend, omdat er vaak een win/win situatie ligt te wachten. Specifieke werkzaamheden die door een stagiair prima te doen zijn en die ook nog eens nuttig zijn voor het bedrijf blijven vaak verborgen. Probleem is vaak dat niemand binnen het bedrijf zich daarmee bezighoudt. En dat terwijl er ook geregeld geklaagd wordt over de hoge werkdruk. Ik heb in mijn werkzaam leven bijna elk jaar gebruik gemaakt van stagiairs. Binnen de projecten die ik deed vond ik telkens weer klussen, die zonder meer gedaan moesten worden en waar hulp van buitenaf welkom was. Dus maakte ik een mooi overzicht van die afgebakende opdrachten, vermeldde de gewenste specifieke kennis erbij en stuurde ze afhankelijk van de soort opdracht naar mbo's, hogescholen en universiteiten. Of het nu werkervaring opdoen of een studie- of afstudeeropdracht betrof, beide partijen hadden er profijt van. En, niet onbelangrijk : het waren werkzaamheden op het juiste niveau.  Ik heb nooit om stagiairs verlegen gezeten. En zakelijk gezien is zo'n stagiair stukken goedkoper dan een tijdelijk kracht.