zondag 21 april 2013

Een bijzondere zondag

Vorig jaar werd ik voor de eerste keer gebeld door een voormalig dienstplichtige, die bij mij in het peloton heeft gezeten. Evert had wat foto's voor mij en we hebben wat door de telefoon bijgepraat. Een tijd lang was het stil, vooral omdat ik zelf geen actie ondernam. Evert deed dat onlangs wel en we raakten dit keer wat uitgebreider aan de praat. Net als bij het eerste gesprek had ik er een goed gevoel bij. Ik beloofde weer eens contact op te nemen en ik hing op. Niet veel later bedacht ik mezelf. Ik had eigenlijk gelijk een afspraak moeten maken, anders kwam het weer niet van. Dus belde ik de volgende dag terug. Ik kreeg zijn vrouw Anneke aan de lijn. En het gekke was, dat ik ook met haar aan de lijn weer dat rustige, vertrouwde gevoel over me kreeg. We maakten een afspraak voor deze zondag.
En zo belandde ik nieuwsgierig en met een goed gevoel in Franeker. Tot dan had ik de Evert voor ogen, zoals ik die 43 jaar geleden voor het laatst had gezien. Een blonde Fries met bijbehorend accent. Toen ik de auto voor het huis reed, wachtte Evert mij al op. Zijn gezicht was heel herkenbaar, alleen nu met bril en was de rest wat ouder geworden. Een opluchting : ik was dus niet de enige bij wie de jaren zichtbaar zijn. Ik werd door zowel hem als zijn vrouw Anneke hartelijk ontvangen. Voor mij werd mijn voorgevoel bevestigd : een sympathiek, warm stel waarbij ik me geheel op mijn gemak voelde.
Natuurlijk spraken we over onze diensttijd en ons leven nadien. Maar er waren meer raakvlakken. In onze levens waren zaken voorgekomen, die we met haast welsprekend begrip en de nodige empathie over en weer met elkaar deelden. We hoefden elkaar niet zoveel te zeggen om elkaar te begrijpen en aan te voelen. Ik heb samen met Evert zijn passie voor vrachtwagens in het algemeen en die van Friesche Vlag / Campina in het bijzonder bewonderd. Evert maakt modellen na van de vrachtwagens uit zijn werkomgeving. En met succes, want ze zien er prachtig uit. Al met al werd het een gedenkwaardige zondag. Evert en Anneke, bedankt voor het warme onthaal, de gastvrijheid en deze bijzondere zondag!