zaterdag 27 april 2013

Bataviahaven Botenshow


Vanmorgen heb ik een kort bezoek afgelegd aan de Bataviahaven. Ik reed met mijn neus in de boter, want niet veel later arriveerde een helikopter. Het was de Search And Rescue (SAR) heli van de Kon. Luchtmacht. Voor geïnteresseerden : een Agusta Bell 412. De heli is gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden. Men gaf samen met de KNRM een demonstratie van het redden van drenkelingen. De arme man werd eerst vanuit een boot in het water gegooid en zo tot drenkeling gedoopt. Daarna moest ie een fakkel ontsteken en vervolgens hopen dat de bemanning van de heli hem niet zou afknijpen. Ik bedoel je kunt snel en langzaam vliegen met zo'n heli en het water is vrij koud.
Het was wel een mooi gezicht te zien hoe zo'n drenkeling uit het water wordt gevist. Eerst zakt een zwemmer aan een kabel naar beneden en vervolgens gaan ze beiden stevig omarmd weer omhoog. Gezellûg!
Jammer dat ik nergens in de programma's een tijdstip heb kunnen ontdekken van deze demonstratie. Anders waren er vast veel meer kijkers op de been geweest om dit interessante schouwspel te zien. Niet alleen vandaag, ook morgen is de Botenshow in de Bataviahaven.