vrijdag 24 augustus 2012

Neef Jacques Goey

Mijn neef Jacques schreef een korte biografie voor mijn blog. Ik heb zijn verhalen zonder aanpassingen overgenomen en voorzien van foto's, waarvan een aantal door hem zelf bijgevoegd was. Hier het eerste deel van totaal vijf stukjes.

Oudshoorn of Goey?


Het is allemaal begonnen in 1944 in Den Haag. Ik woonde als 3 jarig jongetje met mijn moeder Eef,  naast oom Henk Oudshoorn in de Goudenregenstraat. Omdat mijn moeder vaak ziek was en oom Henk regelmatig wakker gehouden werd door het geblèr van ondergetekende, stelde hij aan mijn moeder voor om eens met zijn moeder (mama Anna, oma Oudshoorn) te gaan praten of zij voor mij kon zorgen.
Jacques en mamma Eef
Naar verluid werd ik toen meegenomen achterop de fiets bij oom Henk van Den Haag naar Leiderdorp. Dat in de oorlog (onder spervuur en mitrailleurkogels). Nou ja, dat is wat overdreven, maar toch…..dat dit in de oorlog heeft plaatsgevonden…..het heeft wel iets.
De communicatie verliep in het begin niet al te vlot. Als ik honger had, vroeg ik bijvoorbeeld om “pommes de terre”of “carottes”. Ik was namelijk nog maar pas over uit mijn geboorteplaats (Parijs) en kon alleen maar enkele woordjes Frans brabbelen. Mama Anna verstond daar natuurlijk geen syllabe van.
Meestal in het weekend kwam mijn moeder uit Den Haag over. Voor mij was zij een goede tante, mijn ouders waren immers mama Anna en pa David.